AMSTERDAM - De voorzitter van PerspectieF, Rogier Havelaar, heeft in Tilburg aangifte gedaan van belediging tegen het populaire weblog GeenStijl.nl. GeenStijl had als reactie op een column van Havelaar over webcamsex een artikel geplaatst op hun website. Een bezoeker van de site plaatste vervolgens een reactie op het bericht waarin uitlatingen werden gedaan als 'sterf gristenhond sterf'.

De voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, zei het onacceptabel te vinden dat mensen dergelijke uitlatingen doen, in plaats van een redelijke discussie te voeren. Havelaar vroeg eerder al aan GeenStijl om de reactie te verwijderen.

Glaasje

Volgens Dominique Weesie, woordvoerder voor GeenStijl, is dit ook gebeurd omdat deze in strijd was met de huisregels. "Maar gisternacht, om een minuut over vier, stond Havelaar op onze voicemail. Hij wilde even meedelen dat hij toch aangifte ging doen. Volgens mij had hij iets te diep in het glaasje gekeken", aldus Weesie.

In zijn column, die vorige week geplaatst werd in Centraal Weekblad, verzocht Havelaar minister Donner van Justitie internetpedofilie aan te pakken en een onderzoek in te stellen naar het aantal jongeren dat zich bezighoudt met webcamsex. Havelaar maakt zich zorgen over de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan op internet. "GeenStijl is een voorbeeld van een website waar leden ongenuanceerd en anoniem de meest grove uitlatingen doen. Dit is geen manier van discussiëren in een gezonde samenleving."

Loep

GeenStijl laat weten het geplaatste stuk over Havelaar onder geen beding te verwijderen. "Sterker nog, we zullen de komende tijd deze man eens flink onder de loep nemen", aldus Weesie die zegt zelf wel zeer onder de indruk te zijn van Havelaar' aangifte. "Wij zullen eerst even de files afwachten, maar daarna vertrekken we meteen, met de staart tussen de benen, uit Nederland."