ROTTERDAM - De politierechter in Rotterdam heeft woensdag de maker van de internetclip Housewitz veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. De rechtbank noemde het filmpje beledigend en aanstootgevend. Tegen de 23-jarige student D.T. uit Brielle was een taakstraf van zestig uur geëist.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vorige zomer ontstond in Polen opschudding over de digitale aankondiging van het verzonnen technofeest Housewitz op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. De video bevat beelden van Nazi's, concentratiekampgevangenen, opgestapelde lijken, barakken, een gaskamer en het transport van joden in een goederentrein.

Walgelijk

Het Openbaar Ministerie toonde het filmpje woensdag in de rechtszaal. De officier van justitie beoordeelde het als "bijzonder walgelijk". De rechter verklaarde dat de grenzen van de artistieke vrijheid zijn overschreden.

De student wist dat zijn "zeer zeer zeer zwarte humor" niet door de beugel kon en dat grappen over de Tweede Wereldoorlog taboe zijn. Daarom mocht zijn filmpje via zijn website niet op het wereldwijde web uitlekken. Ook zijn broer waarschuwde hem daarvoor. Toch is dat buiten hem om gebeurd, zei hij.

Uitgelekt

Hij kwam er achter dat zijn clip was uitgelekt nadat binnen enkele uren zijn site duizenden malen was bezocht. Direct haalde hij het filmpje van het internet. Maar de video was al op drie andere internetlocaties te vinden. Twee aanbieders hebben het filmpje op verzoek van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) weggehaald.

Tot afgrijzen van het MDI bleef weblog GeenStijl de clip aanbieden. Het meldpunt deed daarom ook aangifte tegen de internetpagina.

Woordgrap

Het begon volgens de Briellenaar allemaal met een woordgrap. Uit verveling ging hij aan de slag. Op het moment dat hij de schokkende clip maakte, vond hij het ludiek. Achteraf heeft hij spijt. Hij bevestigde dat hij veel te ver is gegaan.

Zijn bedoeling was slechts zijn vrienden te laten zien wat hij technisch allemaal kon op internet. De veroordeelde accepteert dan ook zijn straf, verklaarde zijn advocaat na afloop van de zitting. Op het internet heeft hij zijn excuses aangeboden.

Het OM voerde aan dat de student in zijn clip het Nationaal Socialisme omarmt. Zelf neemt hij daar nadrukkelijk afstand van. De rechter gelooft niet dat hij een neo-Nazi is, mede omdat hij de Duitse bezetter bespot in het filmpje. Saillant is dat enkele van zijn familieleden bij het verzet hebben gezeten. Zelf heeft hij ook ooit een concentratiekamp bezocht, in Tsjechië.

De man heeft overigens vele bedreigingen ontvangen. De telefoon stond roodgloeiend. Nachten kon hij niet slapen. "Dat is geen pretje" zei hij.