NEW YORK - Hardlopers kunnen hun sportprestaties voortaan op hun eigen mini-iPod bijhouden. De gegevens worden tijdens het rennen vastgelegd in een pieplein apparaatje, dat in sportschoenen van Nike kan worden geplaatst. Het apparaatje geeft de informatie op zijn beurt weer door aan hun digitale muziekspeler.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het nieuwe systeem is mogelijk dankzij een samenwerkingsverband tussen Nike en computerfabrikant Apple, dat de iPod maakt. Apple en Nike kondigden het samenwerkingsverband dinsdag aan.

In een niet al te ver verleden kende Nike een soortgelijke samenwerking met Philips. Maar de liefde raakte vorig jaar bekoeld omdat de doelgroepen te ver uiteen bleken te lopen.

Beide ondernemingen gingen daarna hun eigen weg. Apple besloot in het ontstane gat te stappen en zocht contact met Nike. En met succes, naar nu blijkt.

Calorieën

Het nieuwe draadloze systeem heet eenvoudigweg Nike+iPod. Het houdt bij hoeveel calorieën hardlopers verbranden, hoe lang ze onderweg zijn, hoe snel ze zijn en hoe ver ze hebben gelopen.

Nike speelt op deze manier handig in op de populariteit van de Apple-muziekspelers, die bij veel muziekminnende hardlopers niet zijn weg te denken. Op de beurs in New York ging het aandeel van de sportartikelenfabrikant dinsdag 2 procent omhoog nadat het nieuws naar buiten was gebracht.