DEN HAAG - Mensen met een internetaansluiting kunnen vanaf volgend jaar thuis een bijstandsuitkering aanvragen. Zij moeten het aanvraagformulier dan via de computer invullen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken dinsdag gezegd.

De stap is mogelijk omdat alle uitkeringsinstanties vanaf 2007 elektronisch werken. Naast het thuis aanvragen van een uitkering geeft dit als voordeel dat mensen hun gegevens voortaan maar een keer hoeven aan te leveren.

Bovendien kan de aanvraag volgens Sociale Zaken op deze manier sneller verlopen. Dat komt omdat de persoonlijke gegevens van de aanvrager bij het eerste gesprek met de verstrekker van de uitkering al bekend zullen zijn.

Werklozen

De gemeentes, die de bijstand uitkeren, sluiten zich met de elektronische aanvraag aan bij uitkeringsinstantie UWV en arbeidsbemiddelaar CWI. Daar kunnen werklozen al via internet terecht voor de aanvraag van een WW-uitkering of hulp bij het zoeken naar een baan.

In een later stadium moet het met het zogeheten digitaal klantdossier mogelijk worden dat klanten van gemeenten, het CWI en het UWV de gegevens over hun werksituatie en hun inkomen eenvoudig thuis kunnen raadplegen.