AMSTERDAM / Provider XS4ALL is een test gestart voor het tegenhouden van spam. Gebruikers kunnen per afzender bepalen of zij van hen spam willen ontvangen of niet.

'Greenlisting en 'redlisting', zo betitelt technisch directeur Simon Hania tegenover Planet Multimedia het door de technici van XS4ALL zelf ontwikkelde systeem. "De ezelsbrug is natuurlijk een stoplicht. Je bepaalt of je van een door ons als spammer aangemerkte e-mail voortaan groenlicht wilt geven, en of je van bepaalde afzenders die je tijdelijk of nooit meer wilt zien het stoplicht op rood zet."

In de beveiligingswereld zijn de termen 'blacklisting' en 'whitelisting' in gebruikelijker. Bij 'blacklisting' worden afzenders door spamfilters centraal als malicieus aangemerkt. Bij 'whitelisting' bepaalt de e-mail ontvanger de adressen van wie hij e-mail wenst te ontvangen.

De isp heeft 'greenlisting' nu in een test online gezet. Volgens Hania was er veel vraag naar zo'n soort oplossing. "We hebben nogal wat klanten die veel abonnementen op diverse mailinglists hebben waarvan de afzender als spammer in de filters kwam om verschillende redenen. Nieuwsbrieven zijn vaker een probleem. Technisch lijkt een nieuwsbrief namelijk op spam. Een testgroep kijkt nu mee of er nog onvolkomenheden zijn alvorens het 'live' gaat."

Over de introductie van 'redlisting' denkt Xs4all nog na.