LEIDSCHEDAM - Ouders en leraren nemen de wereld van internet en mobiele telefonie waarin tieners leven vaak niet serieus. Ze vergeten dat de problemen die de jongeren in die virtuele wereld tegenkomen, levensecht zijn. Alleen als de opvoeders daar verandering in brengen, kunnen ze zaken als digitaal pesten of stalken via het internet door pedofielen goed aanpakken.

Dat blijkt uit het dinsdag verschenen onderzoek 'Vet veilig internet!', van De Kinderconsument, een onafhankelijke stichting die opkomt voor de veiligheid van kinderen in de multimediamaatschappij. Doel van het boek is om ouders en scholen te adviseren hoe ze moeten omgaan met de digitale wereld van tieners tussen 10 en 16 jaar.

Uit interviews met jongeren blijkt dat volwassenen hen niet alleen niet altijd serieus nemen, maar hen ook nog regelmatig bekritiseren, zegt Bamber Delver, directeur van De Kinderconsument.

Persoonlijke gegevens

"Ze zeggen: waarom ben je nou zo stom geweest om je persoonlijke gegevens op het internet te zetten? Of als een kind digitaal wordt gepest: waar maak je je druk over? Het is toch maar msn? Maar zo simpel is het niet. Voor de kinderen is het echt."

Verder laat de studie zien dat opvoeders sowieso erg weinig van de virtuele wereld van jongeren afweten. "Ze zijn er door de tieners volledig uitgesurft", zegt Delver. "De jongeren hebben met e-mail en mobieltje een heel eigen wereld gecreëerd, die nauwelijks toegankelijk is voor volwassenen, terwijl die ze wel moeten opvoeden en begeleiden."

Problemen

Die onwetendheid en onbegrip leiden ertoe dat kinderen niet naar hun opvoeders stappen als ze problemen hebben in de cyberwereld. Een kind in het boek zegt bijvoorbeeld tegen een onderzoeker: "U denkt toch niet dat ik voor hulp over internet naar mijn decaan ga, als ik heb gezien met wat voor koelkast hij belt."

Volgens de studie kunnen ouders en scholen problemen als digitaal pesten het beste oplossen door samen met de tieners afspraken te maken over het gebruik van internet en sms. De jongeren hebben dan het gevoel dat de volwassenen naar hen luisteren en nemen afspraken serieus. Delver: "Jongeren willen dat ouders en leraren in hun wereld komen, maar wel in samenwerking en goed overleg. Je moet met ze praten, want zij zijn de experts."

Afspraken

Die regels kunnen gaan over welke sites de tieners mogen bezoeken, hoe ze zich tegenover anderen moeten gedragen en of ze msn-gesprekken moeten bewaren. Het boek geeft geen advies over de inhoud van de afspraken, maar stelt alleen dat het belangrijk is ze te maken.

Webcam

Het onderzoek bevestigt verder de conclusies van eerdere onderzoeken dat het er in de virtuele jongerenwereld niet altijd even plezierig toegaat. Onderzoeker Delver ging 'undercover' het net op en deed alsof hij zelf een tiener was. In chatrooms zag hij hoe jongeren elkaar onder druk zetten om voor de webcam uit de kleren te gaan en elkaar bedreigden.