RIJSWIJK - Het rijkste Indiaase heiligdom gaat online om plaats te bieden aan het groeiende aantal gelovigen. In de Tirupati tempel staat het beeld van Venketashwara, de Heer van de Zeven Heuvelen. Bezoekers kunnen nu online een bezoek aan het het beeld boeken.

Iedere dag komen zo'n 40.000 bedevaartsgangers voorbij het beeld. Zij geloven dat iedere wens die in het bijzijn van Venkateshwara wordt gedaan in vervulling gaat. Via het internet kan nu de tijd geboekt worden om bij het beeld te bidden. Bij de tempel krijgen mensen dan polsbandjes met een streepjesode uitgedeeld. Daarop staat aangegeven hoe lang het beeld bezocht kan worden. Mensen moeten wel een vingerafdruk afgeven om zich te legitimeren.

De tempel gaat haar jaarlijkse budget van 140 miljoen dollar gebruiken om oude heilige teksten te digataliseren. Dat gebeurt in samenwerking met Carnegie Mellon University in de Verenigde Staten. De heilige heuvel van Tirumala, waar de tempel staat, is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in India. De tempel is iedere dag 17 uur open.