AMSTERDAM - Piraterij heeft softwarebedrijven vorig jaar in Nederland minder schade berokkend. Het omzetverlies bedroeg 596 miljoen dollar (467 miljoen euro) tegen 628 miljoen dollar in 2004. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie van het onderzoeksbureau IDC, die is uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).

De daling is veroorzaakt door de opkomst van software die gratis is te verkrijgen via internet, aldus BSA-voorzitter Jacco Brand in een toelichting. Bedrijven die weinig geld overhebben voor software, hoeven dankzij deze zogenoemde open source-producten niet meer hun toevlucht te zoeken tot illegale producten.

Daarnaast weten bedrijven steeds vaker software goedkoper op de markt te tikken door groter in te kopen of door minder omvangrijke versies van softwareproducten aan te schaffen.

Softwarepolitie

Nog altijd was 30 procent van de software die op Nederlandse computers draaide, illegaal verkregen. Dit is gelijk aan het percentage van 2004, toen een daling van 3 procentpunten werd bewerkstelligd na actieve campagnes van de BSA. De organisatie bestrijdt sinds 1988 het gebruik van illegale software. Ze heeft daardoor de naam van softwarepolitie opgebouwd.

Volgens BSA-voorman Brand wordt het nu moeilijker om de piraterij verder terug te dringen. De BSA komt steeds dichter bij de groep bedrijven die niets geeft om legale software. Toch acht Brand het haalbaar dat net als in de Verenigde Staten de piraterij tot net iets boven de 20 procent wordt teruggebracht.

Omzetderving

De economische schade van softwarepiraterij kwam vorig jaar in de 97 onderzochte landen uit op in totaal 34,3 miljard dollar tegen 32,7 miljard dollar in 2004. De omzetderving was het grootst in de VS (6,9 miljard dollar), gevolgd door China (3,9 miljard dollar) en Frankrijk (3,2 miljard dollar).

De grootste stijgingen werden waargenomen in Latijns-Amerika en in het voormalige Oostblok. Op computers in Vietnam en Zimbabwe draaiden echter de meeste illegale kopieën: negen van de tien producten waren daar niet legaal. Daarna kwamen Indonesië (87 procent) en China (86 procent).