DEN BOSCH - Winkeliers in Den Bosch zijn maandag een proef begonnen waarbij ze informatie over personen met een winkelverbod op internet verzamelen. De gemeente heeft dat bekendgemaakt.

De deelnemende warenhuizen krijgen toegang tot een beveiligde internetsite. Op de pagina staan alle uitgeschreven winkelverboden. Behalve naam en adres worden daar de reden en foto- of filmmateriaal aan toegevoegd.

Het computersysteem is speciaal voor Den Bosch ontwikkeld. Voor zover bekend is de verzameling van informatie over veelplegers via internet nieuw, zei een gemeentewoordvoerder maandag.

Aangifte

Winkelpersoneel kan ongewenste klanten zo sneller herkennen. Ondernemers kunnen vanuit het systeem bovendien rechtstreeks aangifte doen bij de politie.

Ondernemers leggen een winkelverbod meestal op voor diefstal, maar ook voor agressie, belediging of vandalisme. Veel steden experimenteren met hun aanpak van veelplegers.

Gezichtsherkenning

Winkeliers in Rotterdam en Den Haag wisselen informatie over veelplegers uit in onderling overleg. Utrecht werkt met gezichtsherkenning. Den Bosch heeft contact met onder meer Utrecht en Eindhoven om de aanpak op elkaar af te stemmen.