AMSTERDAM - De NOS dreigt veel minder geld te krijgen vanuit het ministerie van OC&W. De bijdrage aan de NOS wordt bijna gehalveerd ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt althans de uitgelekte (voorlopige) toekenningsplannen van de Raad van Bestuur. Hieruit blijkt onder meer dat de NOS voor zijn internetactiviteiten veel minder geld vanuit het ministerie van OC&W krijgt dan vorig jaar nog het geval was.

NOS-RTV, verantwoordelijk voor met name nieuws en sport op internet, krijgt van OC&W nog 1,8 miljoen euro, tegen 3,4 miljoen vorig jaar. Daarnaast komt 11.000 euro uit eigen bijdrages en 225.000 euro uit programmareserves.

'Niet definitief'

Ook de bijdragen aan de andere omroepen worden in hetzelfde - nog niet officiële - document opgesomd. Hieruit valt op te maken dat de bijdrage aan de VPRO met 2,6 miljoen het hoogst is. De VARA moet het doen met 1,3 miljoen, maar steekt daarnaast maar liefst 638.000 euro uit eigen bijdragen in zijn internetactiviteiten.

Gerard Dielessen, directeur voor NOS-RTV, bevestigt tegenover Dutchmedia desgevraagd dat deze voor de internetactiviteiten inderdaad lager ingeschaald staat. Hij zegt het 'vreemd' te vinden als midden in het jaar het budget van het lopende jaar omlaag wordt gehaald. Ook Cees Vis, lid van de NOS-Raad van Bestuur, bevestigt de daling bij NOS-RTV, maar wijst er op dat het er geen definitieve beslissing is genomen.

De bewuste documenten zijn al eerder uitgelekt via Dutchmedia, maar zijn nu pas (via onder meer Marketingfacts) breed in de belangstelling gekomen.