AMSTERDAM - Apple heeft Creative aangeklaagd, omdat het met zijn mp3-spelers vier patenten van Apple zou hebben geschonden. Opvallend genoeg gebeurde dit op dezelfde dag dat Creative een zaak tegen Apple aanspande wegens vermeend patentmisbruik. Het is niet duidelijk op welke patenten Apple zich beroept.

Ook zijn er geen verdere details bekendgemaakt over de aanklacht die Apple tegen concurrent Creative heeft ingediend. Wel laat een woordvoerder van Creative weten "zeer verbaasd" te zijn over de klacht. Volgens hem voerde het bedrijf gesprekken met Apple om zo tot een schikking te komen. Tijdens die gesprekken zou Apple geen woord gerept hebben over eventuele geschonden patenten.

De zaak die Creative deze week aanspande, heeft betrekking op een patent dat in de Zen-muziekspeler van Creative wordt gebruikt. Specifiek gaat het hierbij om de menu's in de spelers waarmee gebruikers muziek kunnen terugvinden en oproepen.

Marktaandeel

De twee bedrijven hebben in een ver verleden gesprekken gevoerd om samen te werken aan mp3-spelers. Daar is toen geen verdere samenwerking uit voortgevloeid. In de Verenigde Staten heeft de iPod een marktaandeel van 77 procent. De muziekspelers van Creative moeten het daarentegen met minder dan tien procent doen. Ook zit het bedrijf al een tijdlang in de rode cijfers.