AMSTERDAM - Overheidspersoneel vormt de grootste bedreiging voor informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dat stelt informatieprovider Marqit vrijdag op basis van onderzoek onder 843 bedrijven. Problemen met computers worden vaker veroorzaakt door het eigen persoon dan van buitenaf, stellen de onderzoekers. De overheid wordt het zwaarst getroffen.

Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan last te hebben van problemen met de ICT, doordat privé-mail wordt doorgestuurd naar zakelijke mailadressen. Daarnaast zouden veel medewerkers zakelijke informatie opslaan voor privégebruik. Een op de vijf bedrijven zeg last te hebben gehad van hackers.

Diefstal van apparatuur zou plaatsvinden bij bijna zes van de tien overheidsinstellingen. Ook stuurt 58 procent van het overheidspersoneel zakelijke gegevens door naar thuis. Directeur Roderick Wijsmuller van Marqit noemt dat 'confronterend'. "Voornamelijk bij de overheid blijkt de controle en kennis van wat wel en niet kan ondermaats. Als daar niet snel wat aan wordt gedaan, zijn de gevolgen niet te overzien."

Virussen

McAfee waarschuwde er in januari voor dat privégebruik van bedrijfscomputers door werknemers grote veiligheidsrisico's met zich meebrengt voor bedrijfsnetwerken. Wanneer een werknemer met een bedrijfslaptop thuis op internet surft, bestaat de kans dat virussen het bedrijfsnetwerk besmetten, ondanks de bescherming door een virusscanner.

Ruim een kwart van de ondervraagden gaat met een laptop van het werk thuis het internet op, meldde de leverancier van onder meer virusscanners. Daarnaast zou één op de vijf werknemers de laptop of de pc van het bedrijf door familieleden en vrienden laten gebruiken. Dat kan volgens McAfee een virusbesmetting van het volledige netwerk tot gevolg hebben, maar ook de veiligheid bedreigen van zakelijke documenten die op de computer zijn opgeslagen.