AMSTERDAM - Minimaal 512 MB aan intern geheugen. Dat is een van de eisen die Microsoft aan de pc's stelt waarop klanten het nieuwe besturingssysteem Vista willen gaan draaien.

Behalve een intern geheugen van 512 MB rept Microsoft van een moderne processor met een kloksnelheid van tenminste 800 MHz. Ook aan de grafische processor worden eisen gesteld. Wil men de ´ultieme Vista-ervaring', dan is het bovenstaande zelfs niet genoeg. Microsoft raadt dan bijvoorbeeld een intern geheugen van minimaal 1 GB aan.

Ondertussen lijkt er een nieuwe horde in de toch al moeizame ontwikkeling van Windows Vista te zijn opgeworpen. Beveiligingsspecialist Symantec is donderdag een juridische procedure gestart in een poging de ontwikkeling van Vista stop te zetten.

'Ongefundeerd'

Volgens Symantec gebruikt Microsoft technieken in zijn systeem die gebruikmaken van software die is ontwikkeld door Veritas. Dit bedrijf is overgenomen door Symantec. Weliswaar hebben Microsoft en Symantec een licentieovereenkomst, maar volgens Symantec valt de techniek die nu inzet van de zaak is niet onder deze overeenkomst.

Het gaat hierbij om een technologie voor het opslaan van grote hoeveelheden data. Microsoft noemt in een reactie de aantijgingen ongefundeerd. Het concern meent dat het volledig recht heeft om de technieken naar eigen inzicht door te ontwikkelen. De laatste planning is overigens dat Vista begin volgend jaar op de markt moet komen.