GRONINGEN - Digitale vriendennetwerken als Hyves.nl worden door de politie veelvuldig gebruikt bij het opsporen van verdachten. Dat heeft een woordvoerster van de politie in Groningen donderdag gezegd. Met bijna twee miljoen leden vormt Hyves voor de politie een interessante informatiebron.

Netwerksites als Hyves zijn met name onder tieners en twintigers populair. Op Hyves meld je je aan als lid en nodig je vrienden uit hetzelfde te doen. Vrienden nodigen weer vrienden uit en op die manier ontstaat een wereldwijd netwerk.

Relaties

Omdat leden in hun zogenoemde 'profiel' ook zaken als school, woonplaats, mailadres en telefoonnummer kunnen vermelden, biedt Hyves de politie een schat aan informatie. Volgens de zegsvrouw van de politie in Groningen worden deze gegevens onder andere gebruikt voor het achterhalen van personalia of het achterhalen van mogelijke relaties tussen jongeren. Ook 'krabbels', Hyves-jargon voor korte berichtjes die je bij elkaar kunt achterlaten, vormen soms interessante aanknopingspunten, voegt ze toe.

Vuurwapen

Ook andere sites die veel door jongeren bezocht worden als cu2.nl en sugababes.nl worden regelmatig door de politie bezocht. Zo liep in maart een 16-jarige Groninger tegen de lamp omdat surfende agenten de jongen op een website stoer met een vuurwapen zagen poseren.

Bevel

Een woordvoerder van Hyves laat weten een aantal keer door de politie te zijn benaderd met het verzoek om meer informatie van bepaalde leden. Hij benadrukt dat dergelijke gegevens niet zomaar worden gegeven. "Daar is eerst een gerechtelijk bevel voor nodig", zegt hij. Hyves-members kunnen bovendien zelf bepalen wie hun persoonlijke gegevens, foto's en weblogs kunnen bekijken en wie niet, aldus de zegsman. "Op die manier proberen we de privacy van leden toch zoveel mogelijk te waarborgen."