AMSTERDAM - Schoolexamens die dit jaar weer geheel of gedeeltelijk op de computer moeten worden gedaan, dreigen te mislukken. De belangenbehartiger stichting ICT op School maakt zich hier zorgen over, schrijft de Telegraaf donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Scholen uit het hele land meldden diverse technische en organisatorische problemen bij de stichting. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), dat klachten van examenkandidaten registreert, verwacht meer meldingen dan vorig jaar. Toen werden bijna tachtigduizend klachten geregistreerd, onder meer over geluidsoverlast en niet-werkende computers.

Problemen

Veel middelbare scholen hebben volgens de stichting problemen met de computerapparatuur. Zo werd de laatste weken bij de stichting melding gemaakt van uitvallende beeldschermen en opgaven die niet konden worden opgeslagen. Ook werden gesaboteerde toetsenborden, diskettestations, muizen, uitvallende netwerken en haperende software gemeld.

"Niet alleen de examens zelf, maar ook de gewone lessen komen in de knel tijdens de examens. Er zijn te veel computers ineens nodig en scholen leggen vaak het internet plat uit angst voor digitaal spieken", zegt Alfons ten Brummelhuis van ICT op School in het ochtendblad.

Verontrust

Zelfs de grootste voorstanders van computeronderwijs zouden ernstig verontrust zijn. "Kern is dat de scholen zich maar moeten schikken in een van bovenaf bepaalde manier van werken. Er wordt te weinig gebruikgemaakt van de kennis op de scholen zelf", stelt Ten Brummelhuis.

Ook Laks voorziet een enorme toename van de problemen. Laks-woordvoerder Chiel Verhoeff is bezorgd dat scholen die geen grote computerlokalen hebben overal pc's vandaan moeten slepen om netwerken te kunnen bouwen. ICT-deskundige van het onderwijsadviesbureau APS Peter van Wijk merkt weinig van paniek bij scholen. "De kritiek is voorbarig, scholen zijn heel flexibel op de momenten dat het echt moet en kunnen goed improviseren."

Proef

Examens worden sinds 2003 steeds vaker op de computer gemaakt. Bij wijze van proef experimenteren dit jaar zeker 250 scholen met digitaal examens. Op honderd vmbo-scholen is examen doen op de pc voor de algemene vakken dit jaar verplicht.