UTRECHT - De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft een website geopend waar liefhebbers van The Da Vinci Code kunnen lezen dat het boek en de verfilming vol staan met onzin over het leven van Jezus. Volgens de kerk is de site bedoeld om het 'echte' verhaal over Jezus te vertellen.

Woensdag is de wereldpremière van de film The Da Vinci Code op het filmfestival in Cannes. Kardinaal Francis Arinze, president van de Vaticaanse congregatie voor de goddelijke eredienst, riep rooms-katholieken vorige week nog op naar de rechter te stappen om een verbod van de film af te dwingen.

Feiten

De makers van www.davincicodefan.nl willen door de wetenschappelijke pretenties en zogenaamde historische feiten van schrijver Dan Brown heenprikken, schrijven ze op de site.

Dit is ook de reden dat de rooms-katholieke kerk nu breekt met de gewoonte om niet te reageren op kunstuitingen waarin het geloof een belangrijke rol speelt. Meestal is wel duidelijk dat dit producten van de verbeelding zijn, maar Brown suggereert zijn roman te baseren op wetenschappelijk onderzoek.

"Wie uit De Da Vinci Code put voor een tentamen kunstgeschiedenis, geschiedenis of theologie aan een willekeurige Nederlandse universiteit, zal met een dikke onvoldoende naar huis gaan", werpt het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap tegen. De website wil onder meer weerleggen dat Jezus niet de zoon van God was, maar een gewoon mens die getrouwd was met Maria Magdalena.

Aandacht

Bisschop Jos Punt van Haarlem liet eerder weten blij te zijn met de aandacht die boek en film oproepen voor het evangelie, maar zei erbij dat 90 procent van het verhaal verzonnen is.