DEN HAAG - De verkoop van beltegoedkaarten van KPN en Hi in 5000 winkels is stopgezet. De distributeur van de kaarten, Alphyra, ligt in de clinch met KPN over de betalingsvoorwaarden.

De kaarten worden nu niet meer verkocht in onder meer de supermarktketens Konmar, C1000 en Hoogvliet, en ook bij Primera, T for Telecom en Bruna. Alphyra verwacht dat meer winkels zullen volgen.

Faillissement

Volgens Alphyra heeft KPN "eenzijdig" de betalingsvoorwaarden gewijzigd, waardoor de marges te klein zijn geworden. " Er zit een ondergrens in de marges en die is nu bereikt. Het is onbegrijpelijk dat KPN zo met zijn partners omgaat", zei directeur Mike Naughton van Alphyra. Volgens hem zijn andere distributeurs al in een faillissement gedwongen dankzij KPN.

Het telecomconcern herkent zich volgens een woordvoerder niet in de beschuldiging van Alphyra. KPN levert Alphyra op krediet en krijgt achteraf betaald. De distributeur heeft zelf gevraagd om een verhoging van het krediet, maar daar voelde KPN gezien een aantal faillissementen in de branche niets voor. Het concern wil onder de huidige betalingsvoorwaarden verder met Alphyra.

KPN benadrukt dat klanten hun tegoed kunnen opwaarderen bij onder meer Primafoon, Belcompany en benzinestations.