KRALENDIJK - De internetproviders Flamingo TV en Telbo hebben op Bonaire de website GeenStijl.nl tijdelijk uit de lucht gehaald. Dit uit solidariteit met de Nederlandse officier van justitie Ernst Wesselius op het Antilliaanse eiland, van wie GeenStijl vorige week vertrouwelijke documenten publiceerde.

Niet alleen documenten over rechtszaken die Wesselius behandelde kwamen in de openbaarheid. Ook citeerde de website erotische details uit een door hem geschreven levensloop. "Wij hebben er samen voor gezorgd dat GeenStijl even niet kan worden bezocht," bevestigde internet-directeur R. Vos van Flamingo TV.

Vos erkent dat de providers censuur plegen. Hij zegt de privacy van Wesselius alleen even belangrijker te vinden. "Dit is een eenmalige actie omdat de publicatie ons gevoel voor ethiek aantast," aldus Vos. "Het is niet de standaard, we zijn geen censurerend orgaan."

Opdracht

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie G. Veen-Jonkhout zegt niets te weten van eventuele betrokkenheid van het Openbaar Ministerie bij het uit de lucht halen van de website. "Wij hebben geen opdracht daartoe gegeven, anders had ik het wel gehoord',' zegt zij.

Ook Wesselius zegt niet om de actie te hebben gevraagd. "Maar ik ben er natuurlijk als privépersoon wel heel blij mee", aldus de officier. "Het gaat wel om mijn privéleven dat op straat ligt."

LimeWire

De recherche onderzoekt hoe de documenten in de publiciteit konden komen. GeenStijl.nl stelt de documenten via het programma LimeWire te hebben achterhaald, waarmee bestanden van een computer kunnen worden gedeeld. Uit een eerste onderzoek blijkt echter dat Wesselius dat programma helemaal niet had geïnstalleerd. Dat zou erop kunnen duiden dat de documenten zijn gestolen.