AMSTERDAM - De Publieke Omroep neemt afscheid van Real als platform voor zijn streaming-beelden. Voortaan wordt alleen nog gebruikgemaakt van de technieken van Microsoft voor dit doel.

Dit heeft de omroep dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van een nieuwe versie van Uitzendinggemist.nl. Wel zal de omroep binnenkort ook beelden opslaan in mpeg4. Dit gebeurt voor downloadbare beelden, zogenoemde vodcasts.

Daarnaast gaat de omroep de komende maanden de beschikbare bandbreedte voor de internetter aanzienlijk vergroten. Nu is dat nog 4 Gb/s, maar over een paar maanden moet dat vergroot zijn naar in totaal 22 Gb/s, waarvan een aanzienlijk gedeelte als backup.

De reden om afscheid te nemen van voormalig marktleider Real is simpel. Volgens William Valkenburg van de Publieke Omroep is het gebruik van Real de afgelopen tijd 'achteruitgehold'. Inmiddels zou niet meer dan 20 procent van de bezoekers aan Uitzendinggemist nog gebruikmaken van Real.

Meer interactie

De zeer populaire site Uitzendinggemist heeft een aantal veranderingen ondergaan. Er is een geheel nieuwe vormgeving, waarin onder meer de rubriek 'Morgen op Uitzendinggemist' opvalt. Verder is een betere zoekfunctie en kunnen internetters hun stem geven aan een bepaalde uitzending.

Ook is het mogelijk om een specifiek fragment door te sturen aan de hand van een zogeheten startcode. Valkenburg spreekt van een voorzichtig begin van Web 2.0. Op korte termijn wordt het bovendien mogelijk een eigen favoriete tv-avond samen te stellen: Mijn Uitzendinggemist.

Aan de achterkant zijn de veranderingen echter het grootst. Zo is er een grote database met metadata waaraan alle omroepen meewerken.