OUDE PEKELA - Vier scholen in de provincie Groningen hebben besloten een verbod uit te vaardigen op het gebruik van 'MSN- en sms-taal'. Het gebruik van deze talen is slecht voor de ontwikkeling van het Nederlands, vindt directeur Jaap Spelde van de Feiko Clockbasisschool in Oude Pekela, een van de initiatiefnemers van het verbod. Bovendien werkt het digitaal pesten in de hand, vindt hij.

Mensen die chatten of sms'en gebruiken vaak afkortingen om dingen duidelijk te maken. Bij MSN wordt er bovendien veelvuldig gebruik gemaakt van zogenoemde smileys, zoals :).

Volgens Spelde is het voor de leerkrachten niet mogelijk om de MSN- en sms-taal met de vele nieuwe afkortingen bij te houden. Daardoor hebben ze het niet altijd in de gaten wanneer kinderen elkaar digitaal pesten.

Spelde erkent dat leerkrachten door het snel veranderende taaltje op het verkeerde been worden gezet. "Kinderen typen bijvoorbeeld een '6' in als plotseling een leraar of ouder meekijkt. Het boogje van het getal staat voor buigen. Ofwel: iemand buigt zich nu over mij heen en kijkt mee. Dan veranderen ze snel van onderwerp."

Werkstukken

Volgens Spelde doet het probleem zich vooral voor in het voortgezet onderwijs. "Maar aangezien kinderen steeds eerder beginnen te puberen, kun je er zeker van zijn dat kinderen uit groep zeven en acht straks ook deze taaltjes gaan gebruiken. Daarom zijn we er nu nog bijtijds bij om te voorkomen dat ze straks steeds verder opdringen op school, en bijvoorbeeld ook in werkstukken gebruikt gaan worden."

Ouders

Volgens de basisschool-directeur moeten ook de ouders betrokken worden bij het taalverbod. "Tot nu toe zitten de kinderen vooral thuis achter de computer. Maar als ze elkaar in het weekend digitaal pesten, dan hebben wij daar op maandagmorgen op school als eerste mee te maken. Dus ook de ouders moeten een oogje in het zeil houden." Het protocol moet in juni door de scholen worden ondertekend.