AMSTERDAM - De bel- en internetgegevens die van Europese burgers gaan worden verzameld, zullen ter beschikking worden gesteld aan de Amerikaanse autoriteiten.

Dit meldt althans de site EU Observer na een artikel in het Zweedse Sydsvenskan. Critici zien dit nieuws als een nieuw hoofdstuk in de toch al zeer omstreden bewaarplicht van verkeergegevens.

Begin dit jaar gaf de Europese Commissie het groene licht aan de bewaarplicht, ondanks felle protesten vanuit zowel de telecomindustrie als vanuit privacyorganisaties. Minister Donner stemde uiteindelijk ook in met de bewaarplicht, ondanks de mening van de kamer.

In de VS is opvallend genoeg nog geen bewaarplicht voor providers, maar volgens de Zweedse krant zou wel al zijn afgesproken dat de Amerikaanse autoriteiten toegang krijgen tot de Europese gegevens. Dit zou in maart zijn afgesproken met Europese ministers.

Een aantal critici heeft inmiddels naar aanleiding van de onthulling al een brandbrief verstuurd naar de fracties in de Tweede Kamer en naar de leden van het Europees parlement. "Mochten deze plannen doorgaan dan moeten de Nederlandse burgers voortaan bang zijn dat hun contacten worden gemonitord door een regering die heeft aangetoond zich niets aan te trekken van mensenrechten", zo stelt Bas van den Bosch, verklaard tegenstander van de bewaarplicht.