WASHINGTON - De al meer dan tien jaar durende rechtszaak tegen Microsoft wegens diens vermeende illegale zakelijke praktijken is waarschijnlijk voorbij. De Amerikaanse districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly is vrijdag voor het merendeel akkoord gegaan met een schikking die vorig jaar november is overeengekomen.

De rechtbank heeft de negen Amerikaanse staten die de schikking aanvochten, in het ongelijk gesteld. De staten kunnen nog in beroep, maar een woordvoerder erkende dat de zaak er "niet heel goed uitziet".

Microsoft tevreden

Microsoft is tevreden over de uitspraak. "Een hard, maar eerlijk compromis", aldus het softwarehuis. "De schikking zal veel vergen van Microsoft, maar het stelt ons in staat verder te gaan met het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe producten." Oprichter Bill Gates zei ook niet te verwachten dat het bedrijf in hoger beroep gaat.

Het softwareconcern beloofde eind vorig jaar zich welwillender op te stellen tegenover concurrenten en computerfabrikanten. Dat was onderdeel van een veelbesproken schikking die een einde moest maken aan de juridische vervolging van Microsoft.

Microsoft werd in april 2000 nog hard veroordeeld voor zijn zakelijke praktijken. De beschuldigingen kwamen neer op een monopolistische houding die niet alleen concurrenten, maar ook consumenten zou schaden. De toenmalige rechter eiste daarop opsplitsing van Microsoft, dat tegen dit rechtsoordeel in beroep ging. In de zomer van 2001 werd de opsplitsing teruggedraaid, waarna opnieuw onderhandelingen begonnen over een schikking. Die was op 2 november vorig jaar een feit.

Netscape

Het akkoord voorziet onder meer in de vrijgave door Microsoft van softwarecodes waardoor concurrerende ondernemingen ook producten kunnen maken voor het besturingssysteem Windows. Ook mag Microsoft geen overeenkomsten meer aangaan die exclusieve ontwikkeling of ondersteuning van Microsoft-software vereisen. De directie heeft verder beloofd mededingers niet meer kapot te concurreren, zoals ze in de jaren negentig wel deed met onder meer het snel opkomende Netscape.