AMSTERDAM - MTV Networks start woensdag met een programma om tegen betaling muziek en video's te downloaden. Urge wordt geïntegreerd in de nieuwste versie van Windows Media Player van Microsoft. De gebruikers ervan dienen zich kosteloos te registreren. MTV Networks Nederland meldt dat het voorlopig alleen vanuit de Verenigde Staten mogelijk is gebruik te maken van het downloadprogramma.

De muziekzender biedt met Urge ruim twee miljoen nummers online aan. Daarnaast maakt MTV exclusieve beelden van optredens beschikbaar, zoals uit de show MTV Unplugged.

MTV krijgt in de downloadmarkt onder meer concurrentie van Apple en Napster. Het is niet mogelijk om de muziek en video's van Urge af te spelen op een iPod van Apple. Van deze mp3-spelers zijn sinds de lancering in 2001 wereldwijd meer dan vijftig miljoen exemplaren verkocht.

iPod

President Van Toffler van MTV Networks erkent de kracht van de iPod van marktleider Apple, maar denkt dat Urge mogelijkheden heeft om een succes te worden. "Slechts vijf procent van alle muziekverkoop gebeurt digitaal. Door onze muziekzenders en websites kunnen we mensen ervan overtuigen dat ze zich bij Urge moeten inschrijven."