WASHINGTON - Een nipte meerderheid van de Amerikanen (51 procent) keurt de plannen van de overheid af om miljoenen afgeluisterde telefoongesprekken van burgers op te slaan in een database. Dat blijkt maandag uit een enquête die de krant USA Today samen met onderzoeksinstituut Gallup heeft gehouden.

Van de ondervraagden heeft 43 procent geen problemen met het initiatief. Tweederde van de respondenten gaf aan bang te zijn dat er nog meer plannen komen, of dat die er al zijn, om informatie te vergaren onder de 'gewone' burgers.

USA Today meldde donderdag dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA niet alleen internationale telefoongesprekken van Amerikanen heeft afgeluisterd, maar ook een uitgebreide database heeft aangelegd van miljarden binnenlandse telefoongesprekken. De dienst heeft lijsten met telefoongesprekken van tientallen miljoenen Amerikanen in het bezit.

De database is volgens een bron van de krant de grootste ter wereld.

Aanslagen

Het doel van de NSA zou zijn een database te creëren waarin elk telefoongesprek is opgenomen dat ooit is gevoerd. Het programma zou kort na de aanslagen van 11 september 2001 in het leven zijn geroepen.

Voor het creëren van het superbestand heeft de NSA medewerking gekregen van de drie grote telecombedrijven AT&T, Verizon en Bellsouth. President Bush zei in reactie op het bericht in USA Today dat de activiteiten van de NSA en van andere inlichtingendiensten louter gericht zijn op de bestrijding het internationaal terrorisme.