AMSTERDAM - De populaire muziekdiensten van Fast Track, zoals Kazaa, Grokster en MusicCity, zijn opnieuw aangeklaagd voor het schenden van auteursrechten. Deze keer maakt de Amerikaanse National Music Publisher's Association (NMPA) bezwaar tegen de muzieksites.

In een schriftelijke verklaring legt directeur van de NMPA Edward Murphy uit dat de rechtszaak bedoeld is om muziekauteurs en -uitgevers te beschermen tegen inbreuk op hun rechten. "Maar nu de legitieme markt voor online muziek zich aan het ontwikkelen is, gaat het ook over fundamentele rechtvaardigheid tegenover muziekdiensten die wel bereid zijn zich aan de wet te houden door licenties te nemen."

Deze laatste zin zal de oprichters van Kazaa vreemd in de oren klinken. Het Amsterdamse peer-to-peerbedrijf geeft al sinds zijn oprichting aan samen te willen werken met de muziekindustrie. Maar krijgen geen gehoor.

In oktober werd Kazaa door de RIAA, de Amerikaanse muziekindustrie, en een filmmaatschappij aangeklaagd. Dinsdag stonden de medewerkers van Kazaa voor de rechter in een kort geding tegen Buma/Stemra. Die zaak was door Kazaa zelf aangespannen omdat de onderhandelingen over muzieklicenties op het laatste moment waren afgebroken door Buma/Stemra.

/NETBuma/Stemra wil zelf de zaak met Kazaa uitvechtenNapster-alternatieven nu ook aangeklaagd