NEW YORK - Klanten van de Amerikaanse telecomgigant Verizon hebben vrijdag een schadeclaim van 5 miljard dollar ingediend tegen het bedrijf. Ze klagen de maatschappij aan omdat zij belgegevens van klanten heeft doorgespeeld aan de inlichtingendienst NSA.

Volgens de klagers heeft Verizon de wet overtreden door de gegevens af te staan. De NSA zou zonder impliciete gerechtelijke toestemming de informatie hebben opgevraagd bij het telecombedrijf en de firma is daar op ingegaan.

De Amerikaanse krant USA Today bracht donderdag aan het licht dat de belgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen op het bordje van de NSA terecht zijn gekomen. Ook de bedrijven Bellsouth en AT&T zouden dergelijke informatie aan de inlichtingendienst hebben doorgespeeld.

Rechtszaak

Een burgerrechtenbeweging heeft al eerder een rechtszaak aangespannen tegen AT&T, dat illegaal zou hebben meegewerkt aan het onderzoek van de NSA. Dat gebeurde al voor USA Today met zijn onthullingen kwam.

De regering heeft de rechtbank zaterdag formeel verzocht de organisatie niet-ontvankelijk te verklaren. De eisers zouden de zaak slechts hebben aangespannen met het doel geheime informatie in de openbaarheid te brengen.

Peiling

Een krappe meerderheid van de Amerikanen (53 procent) vindt volgens een opiniepeiling dat met het opslaan van de belgegevens te veel inbreuk is gemaakt op de privacy van de bevolking. 41 Procent is echter van mening dat de actie noodzakelijk is in de strijd tegen terrorisme, aldus het onderzoek in opdracht van het tijdschrift Newsweek.