AMSTERDAM - De vertrouwelijke informatie die via de computer van een officier van justitie op Bonaire op straat is beland, is mogelijk afkomstig van diefstal. Volgens de vinder zijn de documenten beschikbaar gekomen via muziekruilprogramma Limewire, maar uit onderzoek van justitie is gebleken dat dergelijke software niet actief was op de computer. Dat meldt De Telegraaf zaterdag.

De inhoud van de computer is volgens de krant in januari veiliggesteld door een bedrijfje op de Nederlandse Antillen nadat een oude computer van de officier was vastgelopen. De Telegraaf zegt de documenten in zijn bezit te hebben. Uit de gelekte documenten zou blijken dat na het veiligstellen van de informatie nog één chatgesprek is opgeslagen. Dat gesprek werd gevoerd in het Papiaments door twee mensen die de officier niet zegt te kennen.

De uitgelekte documenten gaan onder meer over bolletjesslikkers en witwaspraktijken. Ook zit er een verzoek om een nieuwe aanstelling tussen. Tot de documenten hoort verder het persoonlijke en intieme levensverhaal van officier van justitie Ernst Wesselius. Volgens hem stonden op de computer geen dossiers die lopende onderzoeken kunnen schaden. De informatie werd aangeboden aan de website geenstijl.nl, maar die heeft ze niet volledig gepubliceerd.

De officier heeft zich na overleg met de top van het Openbaar Ministerie ziek gemeld, zegt hij in de krant. Dit weekeinde wordt onderzoek verricht op de computer.