AMSTERDAM - Google gaat onverminderd door met het lanceren van nieuwe programmaatjes. Tegelijk heeft de zoekgigant geklaagd over zijn behandeling in Microsofts IE 7.

Onder de noviteiten bevindt zich een nieuwe versie van Google Desktop, waarmee gebruikers kunnen zoeken naar informatie op hun pc. Google geeft nu onder meer de mogelijkheid om zogenoemde gadgets toe te voegen: kleine programma's die het computergebruikers makkelijk maken om bijvoorbeeld weerberichten of beurskoersen te bekijken. Apple doet al langer hetzelfde, maar dan onder de naam widgets.

Een andere nieuwe dienst van Google is Trends. Internetters kunnen hier zien op welk moment en in welke regio een bepaalde zoekterm populair was. Later deze maand komt Google nog met Notebook, een soort online kladblok.

Microsoft

Hetzelfde Google beklaagde zich al eerder deze week over de in zijn ogen oneerlijke behandeling die het krijgt van rivaal Microsoft in zijn komende besturingssysteem Vista. Google-oprichter Brin trok zelfs de vergelijking met Netscape, dat in het verleden door Microsoft uit de markt werd gedrukt.

Microsoft-topman Ballmer pareerde de kritiek donderdag met de opmerking dat Google een voorkeursbehandeling zou willen in Internet Explorer 7. Volgens Ballmer zou Google willen dat het bovenaan het lijstje met zoekmachines komt, in plaats van een alfabetische positie, zoals nu het geval is.