AMSTERDAM - Tegen de Nederlandse weblogger Ertan Kilic is donderdag een werkstraf geëist van 180 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de weblogger zich onder andere schuldig gemaakt aan het beledigen van minister Verdonk en homoseksuelen.

Dat melden verschillende media vrijdag, waaronder Emerce. In 2004 plaatste Kilic een open brief op zijn weblog waarin hij opriep Verdonk te stenigen. De minister deed daarop aangifte.

Ook kwetste hij de homogemeenschap door op zijn site te schrijven: "Zodra de islamitische wet van kracht is in Nederland zal ik de eerste zijn die elke protesterende homo, met het hoofd naar beneden, van de Westertoren af zal duwen." Ook riep Kilic zijn lezers op een "explosief feestje" te maken van de Canal Parade. Tevens schreef hij het Homomonument te willen opblazen. Bij het Meldpunt Discriminatie Internet kwamen honderden klachten binnen tegen zijn weblog.

Humor

Kilic zelf begrijpt niet dat zijn teksten strafbaar zijn en noemt het satire. "Ik vind dat humor. Dat is alleen bedoeld om te provoceren", aldus Kilic tijdens de rechtszitting. Ook vindt Kilic dat er met twee maten wordt gemeten. "Niet-moslims mogen alles maar roepen over moslims, maar omgekeerd blijkbaar dus niet".

De officier van justitie bespeurt bij Ertan "een hang naar geweld". Volgens de officier maakt hij geesten rijp voor gebruik van geweld en zet hij bevolkingsgroepen tegen elkaar op.

Het is voor het eerst dat een taakstraf is geëist tegen een Nederlandse weblogger wegens belediging en aanzetten tot geweld en discriminatie. De uitspraak is over twee weken.