AMSTERDAM - Bijna anderhalf miljoen huishoudens met een vaste en mobiele telefoonaansluiting zeggen hun vaste aansluiting binnen twee jaar vaarwel. Zij kiezen dan voor alleen een mobiele telefoon. Dat blijkt donderdag uit de ICT Consumer Monitor, een onderzoek onder 1700 huishoudens.

Ruim zeventig procent van de huishoudens met beide aansluitingen vindt de abonnementskosten voor vaste telefonie niet meer in verhouding staan tot het gebruik. De huishoudens die hun vaste verbinding behouden, doen dat vooral uit noodzaak voor de internetverbinding.

Bovendien hebben veel mensen een voorkeur voor mobiel bellen vanwege 'de optimale bereikbaarheid', stelt onderzoeksbureau Heliview. Het zijn vooral jonge gezinnen en studenten die alleen een mobiele telefoon hebben.

Sms

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het sms-gebruik is toegenomen. Stuurde twee jaar geleden nog 52 procent van de mobiele bellers sms'jes, begin dit jaar is dat opgelopen tot ruim 80 procent.

Ook geven meer mensen de voorkeur aan sms'en boven bellen. Twee jaar geleden zei 23 procent van de mobiele gebruikers liever een tekstbericht te sturen dan te bellen. Nu is dat 43 procent.