AMSTERDAM - Particulieren en buitenlandse aanvragers moeten gewoon een .nl- domein kunnen registreren. Nu is dat recht alleen voorbehouden aan Nederlandse bedrijven. Dit is het belangrijkste advies uit het projectteam Domeinnaamdebat in haar eindrapport, dat donderdagmiddag wordt aangeboden aan de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat, Monique de Vries.

Ook moeten geschillen rond domeinnamen via een snelle en goedkope procedure buiten de rechter om opgelost worden. Deze week speelde nog het geschil over de domeinnaam telefoongids.nl. Het domein is al enige jaren in handen van mulitmediabedrijf Denda, maar KPN vindt dat zij er meer recht op heeft. In hoger beroep kreeg KPN gelijk.

Het projectteam Domeinnaamdebat is een onafhankelijke denktank, die op verzoek van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN)

Tweede level

Het projectteam vindt dat het .nl-domein voor iedereen opengesteld moet worden. Nu kunnen particulieren een domeinnaam van het derde level claimen (een persoonsdomeinnaam), zoals www.jansen.123.nl. Omdat hier veel bezwaren tegen zijn, vluchten particulieren naar alternatieve domeinen die eindigen op .com, .org en .net. Daarom moet het tweede level domein .nl (zoals www.nu.nl) ook voor particulieren beschikbaar worden.

Verder is Nederland een van de weinige Europese landen waar in het buitenland gevestigde bedrijven geen .nl-domein kunnen laten registreren. Ook dat moet veranderd worden, aldus het projectteam. Zo wordt internationale concurrentievervalsing voorkomen.

Geschillen

Omdat het aantal conflicten over domeinnamen de laatste jaren enorm is toegenomen, zou het volgens het projectteam goed zijn als die snel en goedkoop afgehandeld kunnen worden. Daarvoor wordt een Alternative Dispute Resolution (ADR) gevormd.

Die ADR moet ook bij optreden tegen domeinkapers. Domeinnaamkaping is nog steeds lucratief en geschillen met domeinnamen vormen voor veel merk- en handelsnaamhouders een forse schadepost. De voorgestelde ADR versterkt de positie van de rechtmatige merkhouder en bespaart een vaak kostbare en tijdrovende gang naar de rechter. Een kostenveroordeling van maximaal 15.000 gulden (6806 euro) zal domeinnaamkapers afschrikken en gedupeerden compenseren, zo verwacht het projectteam.

/NETDe persoonsdomeinnamen zijn gefloptDenda raakt telefoongids.nl toch kwijt'Particulieren moeten ook .nl-domein kunnen claimen'Ruzie in Hilversum om politieke domeinnaamBelgische domeinen nu ook voor particulieren