SYDNEY - Drie Australiërs kunnen het verhaal van hun meer dan drie weken durende vermissing op een woeste zee navertellen dank zij hun mobiele telefoon, meldden Australische media woensdag.

Dinsdag vonden reddingswerkers de 38-jarige John Tabo, zijn twintigjarige zoon John jr. en zijn zestienjarige neef Tom Tabo in hun vijf meter lange bootje nadat zij met het laatste restje batterijvermogen in een mobiele telefoon een familielid hadden laten weten waar zij zich ongeveer bevonden.

De drie waren op 17 april met hun fiberglas bootje vertrokken van Murray Island. Zij waren van plan op het zeventig kilometer verderop gelegen York Island medeleden van een volleybalteam op te pikken. Daar kwamen ze echter niet aan omdat zij in de problemen waren geraakt op de door een cycloon opgezweepte zee in de Straat van Torres tussen Australië en Papua-Nieuw-Guinea.

Rauwe inktvis

Er kwam een zoekactie op gang, maar die werd na vijf dagen gestaakt omdat iedereen dacht dat de drie verdronken waren. In de tussentijd hielden de mannen zich in leven door rauwe inktvis en rauwe schelpdieren te eten en regenwater te drinken. Van dit 'dieet' vielen zij tot dertig kilo af.

Gsm-zender

Ondanks hun inspanningen zouden zij zijn omgekomen als ze er peddelend met hun handen niet in geslaagd waren binnen het bereik van een gsm-zender op een eilandje in de buurt van Murray Island te komen. Met het laatste restje batterijvermogen van hun gsm meldden zij zich bij een familielid.

Een reddingshelikopter bracht de drie weer naar hun eigen eiland. Zij moesten in een ziekenhuis worden behandeld wegens uitdroging en ernstige zonnebrand. Een van de artsen zei dat de drie er beter aan toe waren dan hij had gedacht.