AMSTERDAM - Maar liefst 87 procent van alle consumentencomputers is op dit moment besmet met allerhande rommel zoals spyware, adware en Trojaanse paarden.

Dit blijkt althans uit onderzoek van Webroot Software, niet geheel toevallig ontwikkelaar van oplossingen tegen onder andere spyware. In de eerste drie maanden van 2006 blijkt dat wereldwijd 87 procent van de consumenten-pc's is besmet met spyware, een stijging van 15 procent ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar.

Spyware is in de definitie van Webroot software die zonder toestemming van de gebruiker op computers wordt geïnstalleerd om persoonlijke gegevens over de gebruiker, het surfgedrag, (bank)zaken en wachtwoorden te ontfutselen. Onder deze definitie vallen dus ook Trojaanse paarden, keyloggers en adware.

Adware

In het eerste kwartaal kwamen met name adware (spyware voor advertentiedoeleinden) en kwaadaardige Trojans en zogenoemde system-monitors veel vaker voor. Bijna een derde van de privécomputers is besmet met zo'n Trojan. Zo steeg het percentage met adware besmette pc's van 45 procent in het vierde kwartaal van 2005 naar 59 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook de mate van besmetting is verergerd. Een besmette computer had het eerste kwartaal van 2006 gemiddeld 29,5 spyware-sporen, een stijging van 24 procent.

"Spyware is geen tijdelijk fenomeen", zo meent C. David Moll, hoogste baas van Webroot Software. "Het is een gerichte en structurele bedreiging die voortkomt uit commerciële motieven."