LEIDERDORP - De politie krijgt steeds vaker aangiftes van zedenmisdrijven die via het internet plaatsvinden. Dat zei Bert van Eck, teamchef van de Sociale Jeugd- en Zedenpolitie van het korps Hollands Midden, dinsdag.

Precieze cijfers zijn er niet, maar in zijn district is de afgelopen jaren sprake van een "behoorlijke toename". Hoe het in de rest van het land zit, weet Van Eck niet precies. "Maar een van mijn collega's zit in het landelijk overleg van de politie. Daar hoor je wel dezelfde signalen."

Van Ecks team arresteerde dinsdag vier minderjarigen. Die zouden een dronken 14-jarig meisje hebben gefilmd terwijl zij zichzelf bevredigde. Het viertal zette de film vervolgens op het internet.

De zedenmisdrijven zijn verschillend van aard. Jongeren maken video-opnames van elkaar tijdens seks en plaatsen die op een website. Of jongens maken naaktfoto's van hun vriendin en zetten die op het internet als de relatie uitgaat.

Chatbox

Het komt ook regelmatig voor dat volwassen mannen via chatboxes contact leggen met minderjarigen. Daarbij doen ze zich dan voor als een leeftijdsgenoot. Vervolgens proberen ze hen zover te krijgen om voor de webcam uit de kleren te gaan of seksuele handelingen te verrichten.

Jongens slachtoffer

Opvallend is dat vooral jongens steeds vaker aangifte doen van misbruik. Of dat komt doordat ze steeds vaker slachtoffer zijn, of doordat ze gemakkelijker aangifte doen, weet Van Eck niet. Wel is duidelijk dat jongens nog steeds minder gemakkelijk toegeven digitaal misbruikt te zijn dan meisjes. "Het gaat vaak om seks met mannen, dan is het schaamtegevoel toch erg groot."

Voor de politie is het soms nog moeilijk om seksueel misbruik via internet aan te pakken. "Seksueel contact met minderjarigen valt onder ontucht. Als dader en slachtoffer feitelijk bij elkaar aanwezig zijn, is ontucht niet zo moeilijk aan te tonen. Maar via internet gebeurt seks vaak vrijwillig en op afstand. Het is dan altijd zoeken onder welk strafbaar feit zoiets valt. Sommige zaken zijn niet aan te pakken. De wetgeving is nog niet aangepast aan de technische mogelijkheden van deze tijd."

Aandacht

Van Eck stelt dat vooral "meiden en jongens die wat minder zeker in hun schoenen staan" gevaar lopen. "Het zijn kinderen die wat meer aandacht nodig hebben. Volwassenen maken daar misbruik van."

Een deel van de oplossing voor dit nieuwe probleem ligt bij de ouders. Van Eck: "Ouders weten nauwelijks wat hun kinderen doen op het internet. Ze zitten bij wijze van spreken beneden met een bakkie koffie en hebben er geen idee van waar hun kind boven mee bezig is. Ze moeten beter op de hoogte zijn. Ik snap zelf ook niet meer alles wat mijn kinderen doen op het internet, maar ik laat het me wel uitleggen".