AMSTERDAM - Hollywood gaat steeds verder in het omarmen van internet. Warner sluit nu zelfs Bittorrent in de armen, de immens populaire methode voor het gratis downloaden van onder meer muziek en films.

Warner gaat films en tv-shows via de veelgebruikte p2p-technologie verkopen, zo heeft het dinsdag bekendgemaakt. De stap is volgens kenners opmerkelijk omdat Bittorrent tot voor kort nog verketterd werd door de entertainmentindustrie als broedplaats voor illegale activiteiten.

Aan de andere kant sloot Hollywood vorig jaar nog een overeenkomst met de uitvinder van Bittorrent om het verspreiden van populaire films via het torrent-netwerk tegen te gaan. Verder past de laatste stap in een trend waarbij de grote filmstudio's internet schoorvoetend zijn gaan omarmen.

Centrale server

Vorige maand maakten zes van de zeven grote studio's nog bekend dat nieuwe films legaal kunnen worden gedownload. De decentrale verspreiding van grote bestanden en het reduceren en beter verdelen van bandbreedte zijn de grote voordelen van Bittorrent.

Warner stelt tegenover The Wall Street Journal te hopen dat een aantal 'illegale downloaders' overstapt op een betaalde dienst. "Als 5, 10 of 15 procent van die illegale peer-to-peer-gebruikers gaat betalen, kan dat al een belangrijke impact hebben op onze industrie."

Prijzen van de nieuwe dienst zijn nog niet bekendgemaakt, maar verondersteld mag worden dat ze lager liggen dan die van een dvd.