AMSTERDAM - Gamers die de nieuwste spelcomputer van Sony, de Playstation 3 (PS3), willen kopen, zullen daarvoor diep in de buidel moeten tasten. Het apparaat, dat 17 november op de Europese markt komt, zal ongeveer 100 euro meer kosten dan de Xbox 360 van Microsoft.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Europese consumenten kunnen de eenvoudigste versie van de PS3 voor 499 euro kopen. Gamefreaks die de luxere variant willen, zijn nog eens 100 euro extra kwijt. De uitgebreide Xbox 360 ligt momenteel voor zo'n 400 euro in de schappen.

Sony presenteerde zijn nieuwste generatie spelcomputers op de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles. Gamers kijken al maanden uit naar de Playstation 3, die eigenlijk al dit voorjaar op de markt had moeten komen. Problemen met de dvd-speler, die werkt met de blu-ray-techniek, noopten echter tot uitstel van de introductie.

Xbox 360

Daardoor heeft Microsoft langer vrij spel met zijn Xbox 360. Het Amerikaanse concern heeft echter door een beperkte productiecapaciteit moeite om aan de vraag te voldoen. Sony denkt twee miljoen spelcomputers beschikbaar te hebben bij de introductie in november. Aan het einde van het jaar moeten er nog eens twee miljoen in de winkels verschijnen. Sony is momenteel marktleider op het gebied van spelcomputers.

Wii

Ook Nintendo heeft dinsdag van zich laten horen op de gamesbeurs, hoewel echt nieuwe details over zijn 'next-gen' spelcomputer niet boven tafel kwamen. Het Japanse concern wist wel te melden dat de Wii, zoals het speeltje heet, in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt komt. Hoeveel het apparaat gaat kosten, wordt later dit jaar bekendgemaakt. De verwachting is dat de Wii aanzienlijk minder duur wordt dan concurrerende computers.

In het geweld tussen Microsoft en Sony heeft de Japanse bedenker van karakters als Mario en Pokémon een bescheiden rol gespeeld met de GameCube. De onderneming wil met innovatie terrein terugwinnen.

Besturing

De Wii, zoals de opvolger van de GameCube heet, krijgt als besturing een afstandsbediening waarmee de speler met armgebaren bijvoorbeeld een tennisracket kan bewegen.

Bij de presentatie van de PS3 bleek echter dat Sony dit foefje van Nintendo heeft afgekeken. De besturing van de PS3 is uitgerust met een bewegingssensor. Tijdens een demonstratie in Los Angeles sprong een virtuele eend uit het water door de controller naar boven te bewegen.

Spellen

De lijst met spellen die in november voor de PS3 zullen verschijnen, is nog lang niet compleet. Sony heeft al wel een aantal titels laten zien, waaronder een ninja-vechtspel en een schietspel. Bezoekers van de E3 kunnen de games later deze week zelf uitproberen.

Nintendo heeft wel al meer duidelijkheid gegeven over de spellen voor de Wii. Zo komt The Legend of Zelda: Twilight Princess later dit jaar tegelijkertijd met de spelcomputer op de markt. Met de besturing kunnen spelers onder meer vissen en speciale aanvallen met een zwaard uivoeren.

Ook wordt er gewerkt aan Metroid Prime 3 en een game met het tekenfilmfiguurtje Spongebob Squarepants in de hoofdrol.