NEW YORK - De Nederlandse muzieksite Fabchannel.com heeft dinsdag in New York een Webby Award gekregen. De Webby's zijn de belangrijkste internetprijzen ter wereld. Fabchannel.com zendt concerten in Paradiso en de Melkweg uit op het internet. De organisatie van de 10e jaarlijkse Webby Awards heeft de winnaars dinsdag bekendgemaakt.

Directeur Justin Kniest (37) reageerde zeer blij. "We zijn hier maar een klein landje, maar we zijn de beste van de wereld! Yes!" Op Fabchannel.com zijn nu 560 concerten gratis online te zien. Dat is volgens Kniest een van de grootste online-concertarchieven ter wereld.

Legaal

Kniest en zijn team begonnen er in 2000 mee. "We moesten veel pionieren, zowel technisch als met de rechten. Want we zijn volkomen legaal. Alles is geregeld." Van de bezoekers komt 40 procent uit Nederland en 20 procent uit de Verenigde Staten. De site, die al eerder internationaal werd bekroond, won in de categorie muziek.

Er zijn Webby's uitgereikt voor websites op zakelijk, consumenten- en cultureel gebied in 69 categorieën. Er waren 5500 inzendingen uit veertig landen. The New York Times noemt de Webby's de online-Oscars. De organisatie annex jury is een internationaal team waarin onder meer zanger David Bowie, The Body Shop-oprichter Anita Roddick, Simpsons-maker Matt Groening, tv-kok Jamie Oliver en miljonair Richard Branson zitten.

Geheim

De prijsuitreiking is op 12 juni in New York. De toespraken van de gelukkigen mogen, volgens traditie, niet langer zijn dan vijf woorden. Kniest weet al wat hij gaat zeggen, maar houdt dat nog geheim.

Andere prijzen gingen onder meer naar BBC News, Google (voor Google Earth) en het Sundance Film Festival.