AMSTERDAM - Hackers hebben het vaker gemunt op de computers van Apple. Het aantal zwakke plekken in het besturingsprogramma van de zogenoemde Mac is de afgelopen drie jaar 228 procent gestegen tot 143. Virusbestrijder McAfee wijt dit aan de populariteit van Apple, dat onder meer de mp3-speler iPod op de markt brengt.

Windows, de software waar het overgrote deel van de computers wereldwijd op draait, is van oudsher een geliefd doelwit onder hackers. Maar het aantal kwetsbare plekken in dit door Microsoft ontwikkelde programma is de afgelopen drie jaar 'slechts' 73 procent gestegen, zo liet McAfee maandag weten.

Belangstelling

"Het recente succes van de Apple-producten leidt tot een prominentere aanwezigheid op de markt", lichtte McAfee toe. Hierdoor ontstaat onder hackers hernieuwde belangstelling voor het besturingssysteem van de Apple-computers en voor de iPod. Ook het feit dat Apple onlangs is overgegaan op het gebruik van Intel microprocessoren in de nieuwe Mac modellen, maakt het besturingssysteem kwetsbaarder voor virussen.

McAfee wijst erop dat het overgrote deel van de computervirussen nog steeds tegen Windows is gericht. Daar valt vooralsnog makkelijk te scoren door kwaadwilligen. Maar de populariteit van Apple zou dit merk wel eens de nieuwe "oogappel" van de hackersgemeenschap kunnen maken, aldus de virusbestrijder.