AMSTERDAM - Loop met een doos vol explosieven de Amsterdam Internet Exchange binnen en even later trilt internet op zijn grondvesten. Maar er zijn nog meer manieren om alle online communicatie plat te leggen.

Dit stelt althans nieuwssite Planet.nl, dat een serie artikelen aan het probleem wijdt. "Het wachten is op dé vernietigende aanval op internet", zo stelt de site. "De gevolgen zullen desastreus zijn."

Wie kwaad wil, komt bij de Internet Exchanges (internetknooppunten) vaak gemakkelijk binnen, zo blijkt. Voor buitenstaanders is er bijvoorbeeld simpelweg ruimte te huren om computers te plaatsen, maar niemand die controleert of de apparaten gevuld zijn met elektronica, of met springstof. "Met een roze papiertje tussen je tanden en een grote doos in je handen laten sommige instanties je wel door", zegt ir. Eric Luiijf, onderzoeker bij TNO Defensie en Veiligheid.

DDoS-aanvallen

Maar grof geweld is niet de enige manier om internet op zijn grondvesten te laten trillen. Ook met strategisch uitgevoerde DDoS-aanvallen is het mogelijk om het Nederlandse gedeelte van internet veel last te bezorgen. Tot dusver hebben DDoS-aanvallen echter vooral op kleinere schaal voor problemen gezorgd, zoals in 2004 bij de sites Geenstijl.nl en Regering.nl

Maar vooral de zogenoemde DNS-servers (servers die de namen van websites vertaalt naar numerieke ip-adressen) zijn kwetsbaar. Nieuw is deze constatering niet. Amerikaanse experts zien de bui al langer hangen. Liefst tweederde van hen gaf in januari 2005 al aan binnen tien jaar een 'vernietigende' aanval te verwachten.

Puinhoop

De gevolgen kunnen zeer groot zijn. Planet wijst op de bevoorrading van winkels die een puinhoop wordt, uitvallende geldautomaten en de onmogelijkheid om te telebankieren.