AMSTERDAM - De muziekmaatschappij Apple Corps van The Beatles heeft een langlopend juridisch geschil met de Amerikaanse computerfabrikant Apple verloren. Het Hooggerechtshof in Londen oordeelde maandag dat Apple Computer zijn logo mag blijven gebruiken bij de verkoop van muziek via het internet en dat het geen schadevergoeding hoeft te betalen aan de Beatles.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de ex-Beatles Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van John Lennon en George Harrison heeft Apple een afspraak uit 1991 geschonden. Daarin was overeengekomen dat het zich niet zou bezighouden met de verkoop van muziek. Beide partijen hadden toen afgesproken dat het werkterrein van Apple Computer zich beperkte tot computers, telecommunicatie en dataverwerking. Apple Corps kreeg naar eigen zeggen de exclusieve merkrechten voor de verkoop van muziek.

iTunes

Aan dit bestand kwam tien jaar later een einde toen Apple de digitale muziekspeler iPod introduceerde en daar even later de internetmuziekwinkel iTunes aan koppelde. Volgens Apple Computer is van schending van het akkoord uit 1991 geen sprake omdat het alleen digitale muziekbestanden verspreidt en geen cd's en cassettebandjes, zoals toen nog gebruikelijk was en ook was vastgelegd.

Volgens rechter Edward Mann heeft Apple Computer de regels niet overtreden omdat het zijn logo gebruikt in associatie met zijn winkel en niet met de verkoop van iTunes. De ex-Beatles wilden dat Apple afziet van het gebruik van zijn bekende logo bij de verkoop van muziek. Het platenlabel Apple Corps gebruikt het beeld van een groenkleurige Granny Smith-appel. The Beatles richtten Apple Corps in 1968 op.

Fruitgaarden

Oprichter Steve Jobs noemde in 1976 zijn computeronderneming Apple, omdat hij toen in Californië regelmatig in fruitgaarden appels plukte om wat geld bij te verdienen. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ook was geïnspireerd door het succes van The Beatles.

Downloaden.

De nummers van de legendarische Britse band zijn niet van het internet te downloaden. In april werd bekend dat Apple Corps momenteel bezig is de collectie van The Beatles te bewerken zodat die ook digitaal kunnen worden verkocht. Wanneer de nummers via het internet beschikbaar worden, is niet bekend.