AMSTERDAM - Vodafone, 's werelds grootste mobiele telecombedrijf, zal de Europese roaming-kosten voor haar abonnees tegen april 2007 met minimaal 40 procent verlagen. Ook de overeenkomsten met buitenlandse operators worden aan banden gelegd. Dat meldt Vodafone maandag in een persbericht. Het bedrijf neemt de stappen onder druk van Europese wetgeving vanuit Brussel.

'Roaming' is een term in de draadloze telecommunicatie waarbij een bepaalde dienst wordt voorgezet ondanks dat je niet in het netwerk bevindt waarin je geregistreerd bent. Een algemeen voorbeeld is dat je met een mobiel abonnement ook overal in het buitenland kunt bellen en mobiel internetten.

De Europese Commissie wil telecombedrijven dwingen hun internationale tarieven te verlagen die zij rekenen aan hun mobiele klanten in de Europese Unie. Viviane Reding, de Europese commissaris van telecom, probeert momenteel wetgevende plannen door de bestuurlijke organen in Europa te loodsen.

Kosten

Brussel is al een tijd bezorgd over de hoge internationale kosten voor Europese mobiele telefonie. Een Britse vakantieganger in Portugal bijvoorbeeld, betaalt bijna EUR 5 voor een telefoongesprek van vier minuten op piektijd naar het VK. Reading vindt dat binnen de 'verenigde' EU niet kunnen.

Zegsman Steven Hufton van KPN zegt dat zijn telecombedrijf in eerste instantie een afwachtende houding zal aannemen inzake deze kwestie. 'KPN heeft al gezegd een voorstander te zijn van een zogenoemd 'level playing field' aan de kostenkant. Bij lagere eindtarieven zullen meer mensen gebruik gaan maken van internationale mobiele telefonie. In dat geval is iedereen een winnaar.'