AMSTERDAM - Zakenblad Quote moet de zogenoemde achterbankgesprekken die Willem Endstra met drie politieagenten voerde van zijn website verwijderen. Dit eist de familie van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat. Advocatenkantoor Köster laat vrijdag in een brief weten dat de erfgenamen het auteursrecht hebben op de uitgewerkte interviews, zo meldt het ANP.

Het document op de webpagina van Quote, dat al 40.000 keer is gedownload, bedraagt 254 pagina's vol met uitgetikte gesprekken. Het document dient als belangrijk bewijsmateriaal in de rechtzaak tegen Willem Holleeder.

Publiek tribunaal

Quote besloot het document op zijn website te zetten omdat twee journalisten van Het Parool, in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam, de achterbankgesprekken met Endstra in boekvorm hebben uitgebracht. Tegenover NRC Handelsblad zegt hoofdredacteur Jort Kelder: "Door al die lekken is in deze zaak een soort publiek tribunaal ontstaan."

"Maar als Het Parool er een nietje door slaat en het als boek gaat verkopen, dan maar liever helemaal openbaar. Nu kan tenminste iedereen zelf zien hoe schandelijk de politie Endstra heeft behandeld." Het blad heeft zich eerder publiekelijk uitgesproken tegen het lekken van gevoelige informatie door de media.

Boek

Eerder vandaag maakte de Volkskrant bekend dat de nabestaanden van Endstra ook een rechtzaak zullen aanspannen in een poging het boek met de achterbankgesprekken uit de handel te halen. Het kort geding dient aanstaande maandag voor de rechtbank van Amsterdam.