AMSTERDAM - Verkoopsite Kapaza start een bodemprocedure tegen elf partijen, wegens het kapen van twintig domeinnamen die erg op Kapaza lijken. Deze domeinen zijn geclaimd door personen en bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Volgens de website betreft het 'doelbewust misbruik'.

Het gaat om namen Kapzaa.be, Kapaze.be en Kapazza.nl. De bezoekers komen op de websites, na een tikfout te hebben gemaakt. Deze vorm van misbruik op internet wordt ook wel typosquatting genoemd.

Spyware

Typosquatters zetten sites op, waarvan de domeinnaam weinig verschilt van de url van een bekende website, in dit geval Kapaza. De domeinkapers willen zoveel mogelijk internetters naar sites met betaalde advertenties of links naar spyware leiden.

Omdat er verschillende landen betrokken zijn bij de zaak, heeft Kapaza besloten een bodemprocedure te starten. Hierdoor stelt Kapaza de domeinkapers in staat de domeinnamen nog te verlaten.

Record

Kapaza hoopt via de rechtzaak de domeinnamen in handen te krijgen. Ook wil de handelssite een schadevergoeding. Kapaza stelt in een verklaring behoorlijk wat bezoekers mis te lopen door de kwestie. Volgens de site is het aantal domeinen dat tegelijk wordt teruggevorderd een record in de Benelux.

De zaak wordt op 16 augustus behandeld voor de rechtbank van Maastricht.