AMSTERDAM - De Amerikaanse filmindustrie heeft naar eigen zeggen 6,1 miljard dollar (ongeveer 4,8 miljard euro) in 2005 verloren door piraterij.

Volgens het onderzoek, dat in opdracht van MPAA (Motion Picture Association of America) is uitgevoerd, verliest de industrie 1,3 miljard in de Verenigde Staten en 4,8 miljard in andere landen, waarvan bijna de helft Europa behelst. China is het land waar piraterij het meest voorkomt, gevolgd door Rusland, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Signalement

Het onderzoek schetst ook een signalement van de gemiddelde 'illegale' downloader. Deze voldoet aan de volgende eisen: mannelijk, tussen de 16 en 24 jaar en woont in een stedelijk gebied.

Impact

"De filmindustrie is een drijvende economische kracht die overal ter wereld voor banen zorgt", zegt MPAA-voorzitter Dan Glickman. Hij vervolgt: "We roepen overheden internationaal op om met ons mee te werken om de impact van piraterij op de lokale economie en filmindustrie te beperken. Films zijn waardevolle producten en intellectueel eigendom dient beschermd te worden."

Nederland

Woensdag werd bekend dat de Nederlandse filmbranche in 2005 meer dan tien procent aan omzet misliep door illegale downloads. Het verlies zou 82 miljoen euro kosten, zo verklaarde R. Lamers, voorzitter van het Platform Filmwereld.net, dinsdag in het actualiteitenprogramma NOVA.