AMSTERDAM - In het bezit van een dure auto met een elektronische sleutel? Criminelen hebben met moderne snufjes voorzien op dergelijke modellen. Voetballer David Beckham kan er al over meepraten.

Handige autodieven in het bezit van een laptop en de juiste software kunnen binnen twintig minuten een auto stelen, zo meldt het Engelse tijdschrift Auto Express op zijn site. Steeds meer, vooral dure, auto's worden voorzien van elektronica in plaats van ouderwetse sloten. Hierin lijkt nu een belangrijk veiligheidslek te zitten.

Volgens het autoblad is David Beckham het slachtoffer geworden van een hightech-bende. In een half jaar tijd werd tot twee keer toe een BMW X5 van de voetballer gestolen. Met behulp van de geavanceerde software konden de criminelen draadloos de SUV openen en bovendien de motor starten. Voor deze laatste handeling is immers ook geen sleutel nodig.

Volgens beveiligingsexpert Tim Hart is het bijzonder lastig om de elektronische systemen te kraken, maar is het niet onmogelijk: "Er zijn zwakheden in ieder systeem."