AMSTERDAM - De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een klacht ingediend bij kartelwaakhond NMa tegen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanwege hun website funda.nl. Volgens de huizenbezitters maakt de NVM concurrerende huizensites het werk onmogelijk door directe verwijzingen naar huizen op funda.nl te verbieden.

De Vereniging voor huizenbezitters zegt in een persbericht dat het voor derden onmogelijk is om te deeplinken naar Funda. Hiermee probeert de NVM, aldus de VEH, nieuwe huizensites het werken onmogelijk te maken. De belangenvereniging claimt dat de consument hierdoor geen volledig overzicht van de woningmarkt kan krijgen.

Zoekallehuizen.nl

De NVM verloor in maart een kort geding tegen de woningsite Zoekallehuizen.nl. Volgens de rechter mag de website alle gegevens over het woningaanbod gewoon publiceren, waaronder de gegevens van verschillende makelaars. Niettemin besloten de makelaars enige tijd later dat de website Miljoenhuizen.nl niet langer gebruik mocht maken van de website van de NVM.

Hoger beroep

In een reactie tegenover het ANP laat de NVM weten verbaasd te zijn over de klacht van de huizenbezitters. De makelaarsvereniging is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak in het conflict met Zoekallehuizen.nl. "Wij zijn het niet eens met de uitspraak en vragen nu het oordeel van een hogere rechter. Je zou denken dat de VEH beter dat vonnis kan afwachten."