AMSTERDAM - Het Duitse openbaar ministerie heeft opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist tegen 'internetkannibaal' Armin Meiwes. De uit Rotenburg afkomstige Meiwes heeft in 2003 een 43-jarige man met diens instemming ontmand en enkele uren later met messteken in de hals gedood. Het lijk sneed hij vervolgens in stukken en at het gedeeltelijk op.

Meiwes werd twee jaar geleden tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar veroordeeld. Justitie ging tegen die veroordeling in beroep omdat het de straf veel te laag vond. De aanklager eiste ook in eerste aanleg levenslang tegen Meiwes.

Internet

De computerexpert kwam via internet met zijn slachtoffer in contact. Meiwes heeft het hele gebeuren op video vastgelegd. De rechtbank heeft de opnames achter gesloten deuren bekeken.

Het slachtoffer was ingegaan op een advertentie die Meiwes op internet had geplaatst en waarin hij een jonge man zocht "voor slacht en consumptie". In de maanden na de moord heeft Meiwes in totaal zo'n twintig kilo van het vlees van het slachtoffer opgegeten. "Voor hem was het een mooie dood", verklaarde Meiwes tegenover de rechter.

Overigens heeft Meiwes wel spijt betuigd van zijn daad. "Ik heb mijn kick gehad en ik hoef het nooit meer te doen. Ik betreur het zeer, maar ik kan het niet ongedaan maken."

Advertentie

De politie kwam Meiwes pas meer dan een jaar later op het spoor, dankzij een tip van een Oostenrijkse student die op internet een advertentie had aangetroffen waarmee Meiwes een nieuw slachtoffer zocht.