AMSTERDAM - De geheime gesprekken die de vermoorde vastgoedmagnaat Endstra voerde met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), zijn dinsdagavond op internet verschenen. De weergave bestaat uit 254 A4'tjes en is door zakenblad Quote op www.quotenet.nl gezet.

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verscheen dinsdag 'De Endstra-tapes. De integrale gesprekken van Willem Endstra met de recherche', gepubliceerd door Parool-journalisten Bart Middelburg en Paul Vugts. Het boek bevat ook alle gespreksverslagen.

'Achterbank-gesprekken'

In 2003 voerde Endstra in het diepste geheim vijftien lange gesprekken met rechercheurs van de CIE van de Amsterdamse politie. De op band opgenomen gesprekken werden om veiligheidsredenen gevoerd in een rondrijdende auto. Deze 'achterbank-gesprekken', of de Endstra-tapes, vormen belangrijk bewijsmateriaal in de zaak tegen Willem Holleeder.

Jort Kelder

De bronnen die de verslagen aan Het Parool en Quote hebben gegeven, hadden geen bezwaren tegen openbaarmaking. Hoofdredacteur Jort Kelder van Quote stelde niet "zo voor lekken te zijn", maar dat er de afgelopen tijd zakenmensen "onherstelbaar zijn beschadigd" door het lekken van informatie door politie en justitie. "Mensen als De Vlieger en Paarlberg zijn honderden miljoenen, zo niet miljarden kwijtgeraakt. En er ligt niet eens een aanklacht. Wat die Endstra gezegd heeft, moet je met een korreltje zout nemen. Een verhoor is geen bewijs."

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie heeft de verklaringen van Endstra ingebracht in de strafzaak tegen de Holleeder-groep. Het landelijk parket dat de zaak behandelt, is niet blij met de publicatie. "We vinden het zeer kwalijk dat stukken uit het procesdossier door derden in boekvorm zijn uitgegeven, met name omdat de zaak nog onder de rechter is", aldus een woordvoerster. Of het schadelijk is voor de rechtszaak, weet ze niet, maar het OM noemt de kwestie "buitengewoon betreurenswaardig".

Van het verschijnen op internet was de zegsvrouw dinsdagavond nog niet op de hoogte. "Maar ook die publicatie zullen we bekijken en daar passend op reageren."