DOMBURG - Enkele honderden vakantiegangers in het vakantiepark Hof Domburg in de gelijknamige Zeeuwse badplaats hebben dinsdag als proef een bericht op hun mobiele telefoon ontvangen dat er open TBC is uitgebroken in het park.

In het zogenaamd cellbroadcast-bericht, werd de vakantiegangers gevraagd zich op een centrale plaats te melden. Binnen een halfuur was 40 procent komen opdagen. Projectleider Frank Havik van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt dat een goede opkomst.

De proef is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en Zeeuwse gemeenten. Het doel is te achterhalen of het nuttig en zinvol is mensen via de mobiele telefoon te informeren over een uitbraak van een besmettelijke ziekte. De oefening in Domburg maakt deel uit van een langlopende proef.

Cell-broadcastbericht

Ook in Amsterdam wordt dit jaar nog getest. Het voordeel van cell broadcast is onder meer dat mensen worden bereikt die de alarmsirenes niet horen. Ook als het mobiele netwerk door overbelasting uitvalt, is een cell-broadcastbericht te onvangen. Sms-berichten komen dan niet door.

Erica Boudewijs, een van de vakantiegangers, reageert positief op de proef. "Je ziet ook direct wat er aan de hand is, want dat staat in het bericht. Bij sirenes weet je dat niet. En ik weet niet waar hier de rampenzender op de radio zit", aldus toerist Jan Wijnbelt.

Talen

Directeur-generaal Hans de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid vindt dat dit veel eerder had gemoeten. "De techniek is er al lang. Het kost de burger niets en bovendien kun je mensen in alle talen bereiken. Juist daarom is woensdag in het Zeeuwse Kamperland nog een proef. In dat Noord-Bevelandse dorp zitten vooral veel Duitsers."