NEW YORK - Research in Motion (RIM), de Canadese producent van het populaire BlackBerry-apparaat, moet zich wederom voor de rechter verantwoorden wegens vermeende schending van patenten. Deze keer is het Amerikaanse bedrijf Visto, dat software ontwikkelt voor het mobiel versturen van e-mails, naar de rechter gestapt.

Begin maart trof RIM na een juridische strijd van enkele jaren een schikking met het Amerikaanse bedrijf NTP. NTP had RIM verweten misbruik van zijn patenten te maken. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk en RIM nam uiteindelijk genoegen met een bedrag van 612,5 miljoen dollar.

Visto won vorige week een patentstrijd tegen de Amerikaanse softwareproducent Seven Networks, dat een bedrag van 3,6 miljoen dollar moet neertellen. De aanklacht tegen RIM gaat over dezelfde patenten als die waarbij Seven Networks een nederlaag heeft geleden. RIM wijst de beschuldiging echter van de hand.

Internetten

Met de BlackBerry is het mogelijk via netwerken voor mobiele telefonie te e-mailen en te internetten. RIM heeft door de patentkwestie met NTP te lijden gekregen onder een vermindering van de vraag naar het apparaat omdat er sprake van was dat het wellicht van de markt gehaald moest worden.